Νηπιαγωγείο

To Νηπιαγωγείο της Παιδικής Πολιτείας παρέχει υπηρεσίες προνηπιακής ηλικίας (4-5 ετών) και νηπιακής ηλικίας (5-6 ετών). Στεγάζεται σε ανεξάρτητες εγκαταστάσεις, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον που παρέχει στα παιδιά ελευθερία κινήσεων και δυνατότητα άμεσης επαφής με τη φύση και εξερεύνησης της.

Ωράριο λειτουργίας (Υποχρεωτικό – προαιρετικό πρόγραμμα)
Το ωράριο λειτουργίας του Νηπιαγωγείου διαμορφώνεται με βάση το Υποχρεωτικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα των Προαιρετικών δραστηριοτήτων.

Υποχρεωτικό πρόγραμμα (8:30π.μ. – 2:30μ.μ.)
Το υποχρεωτικό πρόγραμμα, το οποίο παρακολουθούν υποχρεωτικά όλα τα παιδιά σε ομάδες των 15 μαθητών περιλαμβάνει σύμφωνα με την ύλη του Αναλυτικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας:

  • Εικαστικά
  • Κουκλοθέατρο
  • Μορφωτικές – ψυχαγωγικές επισκέψεις Μουσειακή Αγωγή Πρώτη γραφή
  • Πρώτες μαθηματικές έννοιες
  • Χορωδία
  • Κολύμβηση
  • Μίνι τένις, μίνι μπάσκετ, μίνι ποδόσφαιρο
  • Ψυχοκινητική Αγωγή Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
  • Περιβαλλοντική Αγωγή
  • Πρώτη ανάγνωση
  • Αγγλικά
  • Μουσική προπαιδεία Δραματοποίηση – θεατρική Αγωγή
  • Λογοτεχνία

Προαιρετικό πρόγραμμα (2:30μ.μ. – 4:00μ.μ.)
Το προαιρετικό πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα αύξησης του χρόνου παραμονής οτο σχολείο. Προσεκτικά σχεδιασμένα προγράμματα δραστηριοτήτων, αισθητικής και φυσικής Αγωγής, συμπληρώνουν την καλλιέργεια των παιδιών και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους. Αυτά είναι:

  • Κολύμβηση
  • Εργαστήρι εικαστικής έκφρασης
  • Παραδοσιακοί χοροί
  • Ενόργανη γυμναστική – ρυθμική
  • Μουσική (αρμόνιο)

Α. Περιβαλλοντική Αγωγή
Μία βόλτα στο δάσος, στο πατητήρι, στο ελαιοτριβείο, στο μουσείο… Μια χελώνα, ένας σπόρος, επαγγέλματα, μέσα μεταφοράς… Αφορμές και ευκαιρίες για προβληματισμό, εξερεύνηση και δράση. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση ανήκει στα καινοτόμα προγράμματα που υλοποιούνται στο νηπιαγωγείο μας.
Σκοπός της περιβαλλοντικής Αγωγής είναι να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τη σχέση με το φυσικό τους περιβάλλον, να διευρύνουν τις γνώσεις τους με τους ζωικούς και φυσικούς οργανισμούς, να πειραματιστούν, να καταγράψουν και να ερμηνεύσουν γεγονότα, να ανακαλύψουν συναισθήματα, καλλιεργώντας οικολογική συνείδηση.

Β. Μορφωτικές επισκέψεις
Το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου μας είναι σχεδιασμένο με σκοπό να υπηρετεί το παιδί που ζει σε έναν κόσμο ο οποίος εξελίσσεται διαρκώς. Έχοντας ως στόχο να έρθουν τα παιδιά μας σε επαφή με το ευρύτερο περιβάλλον, έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα μας τις Μορφωτικές επισκέψεις οι οποίες τους δίνουν την ευκαιρία να βγουν έξω από τα στενά όρια της αίθουσας. Έτσι τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με την πολιτιστική και ιστορική μας κληρονομιά, με τη λαϊκή μας παράδοση, με τις Καλές Τέχνες, με το θέατρο ή με το χώρο μιας πινακοθήκης κ.α.

Έκφραση και δημιουργία

Α. Μουσική
Ήχος, ρυθμός, κίνηση, τραγούδι! Τα παιδιά μπορούν να εξερευνούν και να παράγουν ήχους, να τραγουδούν, να κινούνται με ρυθμό, να χορεύουν, να παίζουν μουσικά όργανα και να δημιουργούν συνθέσεις. Όλα αυτό γίνονται βιωματικά, δημιουργικά μέσα από το σύστημα ORFF,

Β. Θεατρική Αγωγή
Με κουκλοθέατρο, με δραματοποίηση, με θεατρικό παιχνίδι, με θέατρο σκιών, με κατασκευή μαριονέτας και γαντόκουκλας, μέσα σ’ ένα κλίμα συντροφικότητας, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν συναισθήματα και ιδέες, να συνεργασθούν πλάθοντας ιστορίες. Έτσι απελευθερώνονται, δημιουργούν, βρίσκουν μαγικές λύσεις χρησιμοποιώντας το σώμα τους, τη φωνή τους και τη φαντασία τους,

Γ. Ψυχοκινητική Αγωγή
Η ψυχοκινητική Αγωγή βάζει τα θεμέλια ώστε το παιδί να προχωρήσει σταδιακά και με επιτυχία στη διαδικασία της μάθησης. Με την Αγωγή αυτή το παιδί: α) κατακτά την αμφιπλευρικότητα δηλαδή τις έννοιες “δεξιά – αριστερά”, β) συνειδητοποιεί την υπεροχή της μια πλευράς, γ) κατανοεί τον προσανατολισμό “πάνω-κάτω , μπροστά-πίσω”, παίζοντας με τις θέσεις των σχημάτων και των πωμάτων στο χώρο. Η αντίληψη αυτή μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει το μελλοντικό μαθητή στην κατάκτηση της γραφής και της ανάγνωσης, καθώς τον εισάγει οε αυτή τη διαδικασία.

Δ. Εικαστική δημιουργία
Το εικαστικό εργαστήρι μας, χώρος ελεύθερης έκφρασης και πειραματισμού βοηθά το παιδί να πειραματιστεί με υλικά, να μάθει διάφορες τεχνικές και να εξοικειωθεί με τη γλώσσα της ζωγραφικής (γραμμή, χρώμα, σχήμα, σύνθεση, φόντο κ.τ,λ.)
Το παιδί ζωγραφίζει, φτιάχνει αντικείμενα με πηλό ή ζυμάρι, υφαίνει, κόβει, κολλάει, δημιουργεί κατασκευές με “άχρηστα” υλικά και συγχρόνως μαθαίνει να πειθαρχεί και να συνεργάζεται.
Συμμετέχει σε δημιουργικές δραστηριότητες οι οποίες το βοηθούν με ποικίλους τρόπους να εξωτερικεύει βιώματα, συναισθήματα και σκέψεις που σε αυτή την πρώιμη ηλικία είναι ακόμη δύσκολο να εκφράσει με το λόγο. Οι ζωγραφιές, τα κολλάζ, οι κατασκευές, τα ατομικά ή ομαδικά έργα των παιδιών εκτίθενται σε εκθέσεις στο σχολείο συμβάλλοντας έτσι στην προσωπική ικανοποίηση των μικρών καλλιτεχνών.

Εξοικείωση με τη Γνώση

Α. Γλώσσα
Μέσα από παραμύθια, ποιήματα, αινίγματα, τραγούδια, τα παιδιά καλλιεργούν τη γλώσσα τους, μαθαίνουν να περιγράφουν γεγονότα εμπλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο το λεξιλόγιο τους και διαμορφώνοντας τη σκέψη τους.

Β. Γραφή
Τα παιδιά διηγούνται, εκφράζουν -η σκέψη τους και η νηπιαγωγός καταγράφει. Βλέποντας τα δικά τους λόγια στο χαρτί, χαίρονται, ενθουσιάζονται και κάνουν τις πρώτες τους προσπάθειες να γράψουν. Εξοικειώνονται με διάφορα μέσα και τεχνικές γραφής και με κατάλληλες διαδικασίες ενθαρρύνονται να απεικονίσουν γραφικά τις σκέψεις τους. Παράγουν λέξεις και κείμενα, προκειμένου να εκφράσουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα ανακαλύπτοντας συγχρόνως την κοινωνική διάσταση του γραπτού λόγου.

Γ. Ανάγνωση
Αρχίζοντας από το όνομα τους και προχωρώντας σε λέξεις, συλλαβές και γράμματα, αναπτύσσουν πρώτο-αναγνωστικές δεξιότητες. Μέσα από μια οργανωμένη σειρά δραστηριοτήτων, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στο προφορικό και το γραπτό λόγο.

Δ. Μαθηματικά
Παίζοντας, ζυγίζοντας, συγκρίνοντας, ταξινομώντας, υπολογίζοντας, μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα, τα παιδιά ανακαλύπτουν ιδιότητες και σχέσεις, κατανοούν τις έννοιες του χώρου, του χρόνου και της ποσότητας. Διακρίνουν μεγέθη και σχήματα και συνειδητοποιούν μαθηματικές έννοιες. Αντιλαμβάνονται την έννοια του αριθμού πρώτα ως ποσότητα και αργότερα ως σύμβολο.

Ε. Πληροφορική
Πολύχρωμα μπαλόνια, σπίτια και δέντρα, χαμογελαστά πρόσωπα, τριγωνόψαρα στο νερό είναι κάποια από τα θέματα που δημιουργούμε στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Μέσα από προγράμματα ζωγραφικής οι μαθητές αποκτούν λεπτές κινητικές δεξιότητες και έτσι εξοικειώνονται με τη χρήση του computer. Παράλληλα μέσα από συζητήσεις στην τάξη, διαμορφώνεται το πρώτο βασικό λεξιλόγιο γύρω από την επιστήμη της πληροφορικής,

Ζ. Αγγλικά
Μέσα από το παιχνίδι, το κουκλοθέατρο, τα τραγούδια, μέσα από διάφορα ηχητικά ακούσματα οι μικροί μαθητές έρχονται σε επαφή και εξοικειώνονται με την αγγλική γλώσσα.
Όλοι οι παραπάνω εκπαιδευτικοί στόχοι έχουν ως κεντρικό άξονα το ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Παιχνίδι
Μέσα σε ένα καταπράσινο κήπο, δίπλα στη φύση, στην παιδική χαρά, στην τάξη και στο κλειστό γυμναστήριο, τα παιδιά παίζουν δοκιμάζοντας νέους ρόλους και διευρύνοντας τους ορίζοντες τους. Το παιχνίδι εμπεριέχει ένα κόσμο γεμάτο κανόνες, υπαγορεύσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της πρωτοβουλίας και της δημιουργικότητας των παιδιών. Με οικοδομικό υλικό χτίζουν σπίτια, δρόμους, γέφυρες, κάστρα και ό,τι άλλο τους επιτρέπει η φαντασία τους. Στο τέλος, χωρίς ενδοιασμό τα γκρεμίζουν όλα, δίνοντας διέξοδο στην παρόρμηση τους και τον αυθορμητισμό τους.
Το παιχνίδι – ατομικό ή ομαδικό, συμβολικό, ελεύθερο ή με κανόνες συνδράμει στη νοητική, γλωσσική, ψυχοκινητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, Με λίγα λόγια είναι ένα παράθυρο στη ζωή του παιδιού.

Εργαστήρι εικαστικής Αγωγής
Στην ηλικία των 4-7 ετών η δημιουργική φαντασία συνδέεται άμεσα με την εμπειρία, συνεπώς είναι ανάγκη να εμπλουτίσουμε την εμπειρία μέσω της παρατήρησης στοχεύοντας στην ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας, Ο σκοπός της εικαστικής Αγωγής είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις απεγκλωβισμού από στερεότυπα που λειτουργούν ανασταλτικά για τη δημιουργική φαντασία. Ο στόχος είναι η καλλιέργεια της ευαισθησίας των παιδιών ώστε να γίνουν Κοινωνοί και Μέτοχοι του πολιτισμού και να αναπτύξουν τους τρόπους έκφρασης τους, Αυτός είναι ο ρόλος της αισθητικής Αγωγής, ό αυτόν αποσκοπεί το μάθημα της διδακτικής της τέχνης. Οι επιμέρους στόχοι είναι το παιδί να διδαχθεί, να βλέπει, να καταλαβαίνει, να κρίνει, να δημιουργεί, να αξιολογεί, να μυηθεί στις αξίες των εικαστικών τεχνών. Να γνωρίσει τα πλαστικά στοιχεία δηλαδή το σημείο, τη γραμμή, τα επίπεδα, τα σχήματα, τους τόνους, το χρώμα, την υφή, τη μορφή, τη σύνθεση και άλλες βασικές έννοιες. Να γνωρίσει πολλά υλικά, το μολύβι – μολυβοκάρβουνο, τη μελάνη, τις ξυλομπογιές, τα ξηροπαστέλ, τα λαδοπαστέλ, τις ξυλομπογιές νερού, τις κηρομπογιές, τα υδατοδιαλυτά χρώματα, τον πηλό, το γύψο, το ξύλο, τα ανακυκλώσιμα υλικά,

Μουσική – Αρμόνιο
Τα παιδιά θα διδαχθούν την ύλη του βιβλίου Autorgar for chilaren. Το βιβλίο έχει στόχο την ομαδική μουσική εκπαίδευση των παιδιών, Συγκεκριμένα τα παιδιά θα εξοικειωθούν με ρυθμικές αξίες, νότες και ασκήσεις θεωρίας, Επίσης θα αναπτύξουν τις ακουστικές και θεωρητικές τους γνώσεις στη μουσική ώστε να μπορούν να αυτοσχεδιάζουν μουσικά τραγούδια.

Κολύμβηση- Αθλοπαιδιές- Ενόργανη Γυμναστική- Χορός
Αποδεδειγμένα, μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες διαχρονικά, ιδιαίτερα στην νηπιακή ηλικία, είναι η φυσική Αγωγή. Το σχολείο μας αξιολογώντας τον αθλητισμό ως όχημα ανάπτυξης φυσικών δεξιοτήτων, σωματικής υγείας αλλά, το κυριότερο. διαμόρφωσης θετικού πνεύματος και χαρακτήρα αποδίδει στην Φυσική Αγωγή σοβαρή θέση στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα. Με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που διαθέτει το σχολείο μας, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία των μικρών μας μαθητών, και με την βοήθεια σύγχρονων διδακτικών μεθόδων γνωριμίας τους με τον αθλητισμό, βασικά μέσα από το παιχνίδι, αποσκοπούμε στην ανάπτυξη του σώματος και την βελτίωση του πνεύματος. Αναλυτικότερα οι δραστηριότητες που εντάσσονται σε αυτόν τον τομέα της πρώτης επαφής με τον αθλητισμό είναι: οι αθλοπαιδιές που περιλαμβάνουν προσαρμοσμένης κλίμακας ομαδικά παιχνίδια-αθλήματα όπως μίνι μπάσκετ, μίνι ποδόσφαιρο και μίνι τένις τα οποία αποσκοπούν να αναπτύξουν την αίσθηση του προσανατολισμού, της ετοιμότητας, της προσαρμοστικότητας και της ευρηματικότητας. Η ανάγκη της τήρησης των κανόνων του παιχνιδιού και η ομαδική προσπάθεια καλλιεργούν στους μαθητές την πειθαρχία, την ικανότητα συλλογικής δράσης το αίσθημα της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης. Παράλληλα με τις αθλοπαιδιές, η γυμναστική ενόργανη και ρυθμική, αξιοποιείται ως μέθοδος βελτίωσης του συγχρονισμού, του συντονισμού, της ικανότητας διατήρησης της ισορροπίας, της χάρης στις κινήσεις και της σωματικής δύναμης των παιδιών.
Η ύπαρξη ειδική προσαρμοσμένων και σύγχρονων κολυμβητικών εγκαταστάσεων αποδεικνύει την σημασία που το σχολείο μας δίνει στην κολύμβηση και στην επαφή των μικρών μας φίλων με το υγρό στοιχείο. Εκεί κατανεμημένοι σε ολιγάριθμα τμήματα κατά ηλικία και με την μέγιστη ασφάλεια, αναπτύσσουν μέσα από παιγνιώδεις μορφές διδασκαλίας, εξοικείωση με το νερό, τεχνικές αναπνοής και βασικές αρχές κολύμβησης.
Τέλος ο χορός εκτός της ψυχαγωγικής λειτουργίας του, που επιδρά ευεργετικά στην ψυχοσύνθεση του παιδιού, αποτελεί επίσης βασική ψυχοκινητική Αγωγή στην σύνθετη μορφή της η οποία αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, την αίσθηση της ομαδικότητας, του ρυθμού, της συνεργατικότητας, της συναρμοστικότητας και τελικά της φιλίας, Για όλους αυτούς τους λόγους περιλαμβάνεται στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα παράλληλα με τις άλλες αθλητικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Pin It on Pinterest

Share This