Τα Γνωστικά Πεδία όπως διαμορφώνονται για το Νηπιαγωγείο
Γλώσσα
«Τα όρια της γλώσσας μας είναι τα όρια του κόσμου μας» έλεγε ο Αυστριακός φιλόσοφος Λούντβιχ Βιτγκενστάιν. Γι’ αυτό και φροντίζουμε μέσα από ιστορίες, παραμύθια, ποιήματα και τραγούδια τα παιδιά να μεγαλώσουν τα όρια της γλώσσας και του κόσμου τους. Τα ενθαρρύνουμε να περιγράψουν, να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να επιχειρηματολογούν. Μέσα από μία οργανωμένη σειρά δραστηριοτήτων τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στον προφορικό και τον γραπτό λόγο, αποκτώντας δυνατότητες πρώτης ανάγνωσης και γραφής, ενώ μέσα από τη λογοτεχνία συνηθίζουν να απολαμβάνουν την ανάγνωση σωστά επιλεγμένων κειμένων.
Επιστήμες
Οι μικροί επιστήμονες βρίσκουν καθημερινά ευκαιρίες να παρατηρούν, να συλλέγουν και να επεξεργάζονται πληροφορίες,
προκειμένου να μελετήσουν τον κόσμο μας. Παράλληλα, συμμετέχοντας στα προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής τα παιδιά ευαισθητοποιούνται αποκτώντας οικολογική συνείδηση.
Μαθηματικά
Τα μαθηματικά γίνονται παιχνίδι: παίζοντας, ζυγίζοντας, συγκρίνοντας, υπολογίζοντας σε ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα το παιδί ανακαλύπτει ιδιότητες και σχέσεις και κατανοεί έννοιες χώρου-χρόνου και ποσότητες. Αντιλαμβάνεται την έννοια του αριθμού πρώτα ως ποσότητα και αργότερα ως σύμβολο και ετοιμάζεται να υποδεχθεί την οργανωμένη γνώση των
πρώτων τάξεων του Δημοτικού.
Φυσική & κοινωνική αγωγή
Με κέντρο το σώμα τους και με προγραμματισμένες κινήσεις τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν το σώμα τους,
εκτονώνοντας ταυτόχρονα την ενεργητικότητά τους. Το παιχνίδι, ελεύθερο ή προγραμματισμένο, ατομικό ή ομαδικό, χωράει
σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου μας και είναι ο αποδοτικότερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά κανόνες, να αναπτύξουν σχέσεις και να δοκιμάσουν συμπεριφορές.